30 Kasım 2009 Pazartesi

AÇIK RADYO 94.9, KOPENHAG İKLİM ZİRVESİ’NDE

AÇIK RADYO 94.9, KOPENHAG İKLİM ZİRVESİ’NDE

Aralık’ta yapılacak olan ve "Tarihin En Önemli Toplantısı" diye adlandırılan Zirveyi 12 gün boyunca 12 ayrı programda "içeriden" ve "dışarıdan" takip ediyor.

Bilim dünyasının son yıllarda mutlak bir kesinlik kazanan kanaatine göre gezegen, büyük bir tehdit altında. Dünyamız, küresel iklim değişikliği ya da küresel ısınma yüzünden en az 1 milyon yıldır görülmemiş bir seviyede ısınmış durumda. Bu küresel ısınma olayı, maalesef artarak devam ediyor. Fabrikalardan, araba ve kamyonlardan, uçaklardan, gemilerden, evlerin ve işyerlerinin ısıtma ve soğutmasından, tarım arazilerinin yanlış kullanımından, ormanların yakılıp kesilmesinden vb. dolayı çıkan gazlar, güneş ışınlarının yeryüzünden yansıyıp uzaya geri dönmesini engelliyor. Dünyayı bir battaniye gibi sararak, güneşin sıcaklığını bir sera gibi atmosfere hapsediyor.

Sera gazları denen bu gazların atmosfere salımının hızla kısıtlanmaması, dünyayı çok yakın gelecekte geri dönülmez bir felakete sürükleyecek.Çünkü, o zaman iklim değişikliği kontrolden çıkacak. Buzların erimesi, büyük seller, kasırga ve tayfunlar, sel felaketleri, sıcaklık dalgaları ve kuraklıklar,orman yangınları, asitlenen denizlerdeki canlıların tehlikeye girmesi, me, karalarda hayvan ve bitki türlerinin yeryüzünde görülmemiş bir hızla yokolması, nehirlerin kuruması sonucunda yüzmilyonlarca insanın açlığın ve susuzluğun pençesine düşmesi, milyonlarca insanın iklim mültecisi durumuna düşmesi, bunların sonucunda yükselen hastalık, şiddet ve savaşlar... Bunlar, bilimsel raporlara göre, olması büyük ihtimal kazanan felaketler.

Dünyanın bütün ülkelerinin temsilcileri, binlerce bilim insanı, yüzlerce çevre kuruluşu ve aktivist, bu korkunç duruma dur diyebilmek ve olası felaketleri önleyebilmek adına 7-18 Aralık tarihlerinde Danimarka’nın başkenti Kopenhag iklim Konferansı’nda bir araya geliyor. Dünyanın geleceği bakımından insanlık tarihinde yapılacak en önemli toplantı olarak görülen bu konferansın 1997 yılında imzalanan ve ancak 2005 yılında yürürlüğe girebilen Kyoto Protokolün'ün ardından çok daha kökten kısıtlamalar getiren ve hukuki bağlayıcılığı olan bir anlaşmayı sağlayacağı düşünülüyor. Brezilya devlet başkanı Luiz Inacio Lula da Silva'ın da önderlik ettiği bu konferansa önemli ülke liderlerinin de katılımları bekleniyor.

Küresel Isınma konusunu da, insanlığın önündeki temel diğer sorunlarla birlikte yayına geçtiği günden bu yana, 14 senedir gündeminden düşürmeyen, aksine, medeniyetin önündeki en büyük soruna gittikçe daha geniş bir tartışma alanı açan Açık Radyo da, gelecek ay Kopenhag’da olacak.

Açık Radyo, 7 – 18 Aralık tarihlerinde gerçekleşecek Kopenhag Konferansı’nı ve 12 Aralık’ta Kopenhag’da ve de dünyanın her yerinde yapılacak büyük iklim eylemlerini Konferans Salonu’ndan, hem de sokaktan, eylemciler arasından izleyip 12 gün boyunca düzenli yayınlarla dinleyicilerine aktarmaya çalışacak. Açık Gazete, İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik, Avrupa’ya Doğru, Havadan-Sudan, Açık Dergi, Gezegenin Geleceği, Açık Yeşil, Altın Saatler, Son Buzul Erimeden, Hayal Tacirleri, Tohumdan Hasada Ekolojik Yaşam, Orman ve Civarındaki Faydalı İşler gibi en az 12 ayrı programı ve pek çok programcısı ile “Kopenhag İklim Gündemi”ni yakından ve düzenli olarak takibe alıyor. Gezegenin geleceğine ilişkin bu hayati toplantıya ilişkin yayınları Açık Radyo 94.9’dan ve www.acikradyo.com.tr. adresinden internet üzerinden takip edebilirsiniz.

Torunlarımıza sağlam bir dünya bırakmak için yeni bir iklim anlaşması sağlamak üzere!...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder